Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo financí plánuje uvolnit téměř 3 miliardy pro privatizační fond

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí chce využít 2,9 miliardy korun, které jsou určeny pouze na řešení problematiky zdravotních pojišťoven, na úhradu schodku důchodového pojištění nebo odstraňování starých ekologických zátěží.

Ty se totiž hradí z peněz Fondu privatizace, kterému hrozí nedostatek peněz. Vyplývá to z informací od ministerstva financí. Materiál ve středu projedná vláda.

Požadované peníze byly historicky vázané na výdaje, o kterých rozhodla vláda v souvislosti s řešením problematiky zdravotních pojišťoven. "Z archivních údajů vyplývá, že nárok pojišťoven je starý již 20 let a že naposledy byly finanční prostředky využity ke svému účelu v roce 2002," uvedlo MF.

Peníze byly v minulosti využity na odkup pohledávek zdravotnických zařízení za Hornickou zaměstnaneckou pojišťovnou a za pojišťovnou Garant - Hospital. Dále peníze putovaly na úhradu nákladů a ztrát při slučování zdravotních pojišťoven a odkup toxických pohledávek zdravotních zařízení vůči zdravotním pojišťovnám, úhradu nemocenského a důchodového pojištění z prodeje Transgas a úhradu nemocenského a důchodového pojištění z prodeje ČSOB.

"Vzhledem k napjatému stavu financí ve Fondu privatizace navrhuje ministerstvo financí ´vyvázat´ finanční prostředky určené pro účely nemocenského, důchodového a zdravotního pojištění a pojištění v zaměstnanosti," uvádí materiál.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy