Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EET se blíží. Ministerstvo začne přidělovat autorizační údaje

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Elektronická evidence tržeb (EET) by měla být v první fázi spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace. Ministerstvo financí (MF) začne podnikatelům od září přidělovat autorizační údaje.

"Podnikatelé si je budou moci vyzvednout elektronicky i osobně na jakémkoliv finančním úřadu," oznámil dnes ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Od listopadu ministerstvo zahájí pilotní projekt pro podnikatele, aby si otestovali komunikaci s úřady. MF již dříve spustilo webové stránky projektu elektronické evidence tržeb www.e-trzby.cz.

Od března 2017 budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Ministr uvedl, že EET se v první fázi nebude týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty, například na festivalech.

V souvislosti se zavedením evidence se od prosince sníží sazba DPH u stravovacích služeb a nealkoholických nápojů z 21 na 15 procent. Babiš chce navíc znovu navrhnout snížení DPH pro točené pivo.

Témata:  elektronická evidence tržeb Ministerstvo financí České republiky Andrej Babiš

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy