Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude levnější pivo? Babiš u něj chce snížit DPH

Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Anfrej Babiš /ANO/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš se nechce vzdát svého plánu na snížení DPH u točeného piva z 21 na 15 procent. Návrh ve středu opět předloží koaliční radě. Sníženou sazbu na pivo mají v EU například Rumunsko nebo Chorvatsko.

Babiš už letos v lednu navrhoval nižší DPH u točeného piva a zdůvodňoval to podporou restauračních služeb kvůli vyšším nákladům v souvislosti s EET.

ČSSD následně navrhla převést do desetiprocentní sazby základní potraviny. KDU-ČSL byla proti změnám v DPH. Pravicová opozice tehdy uvedla, že Babišův záměr je populismus.

Česko má tři sazby DPH. Základní je 21 procent. Snížená sazba činí 15 procent a je určena například na potraviny, nealkoholické nápoje, vodné a stočné, teplo, městskou dopravu a ubytovací služby. Druhá snížená sazba je deset procent.

První dvě sazby platí od roku 2013, druhá snížená sazba od roku 2015. Nejnižší sazba se uplatňuje na dětskou výživu, léky, knihy a suroviny určené k výrobě potravin pro lidi s celiakií a fenylketonurií.

Témata:  Andrej Babiš DPH pivo

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy