Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček pod palbou: Falešný Peroutka se denně ptá na článek

Jiří Ovčáček
Jiří Ovčáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Článek s údajným titulkem Hitler je gentleman, o kterém hovořil prezident Miloš Zeman, dosud nebyl nalezen. Uživatel twitteru vystupující jako novinář Ferdinand Peroutka ale v nátlaku na prezidentskou kancelář neustal a denně se ptá mluvčího Jiřího Ovčáčka, jak ve svém bádání pokročil.

Server lidovky.cz upozornil, že dotaz na článek se na Ovčáčkově twitteru objevil již 475krát za necelé tři měsíce. Za recesistickou akcí stojí člověk, který používá přezdívku podle jména známého novináře - Ferdinand Peroutka. Naráží tím na spor, v němž se vnučka novináře Ferdinanda Peroutky dožaduje omluvy od hlavy státu, který jejího dědečka označil za obdivovatele Hitlera.

Netradiční aktivitu provádí falešný Ferdinand Peroutka v anonymitě a skutečné jméno serveru nesdělil, s redakcí serveru navíc kominukuje skrze prostředníka. "Víte, on je autor myšlenky grafoman," napsal serveru prostředník.

"Za mě, jako pouhého realizátora - vznešené označení pro tak prostý úkon, jako je napsání pár řádek kódu - není moc o čem se bavit, ten účet je automat, který nikdo aktivně nespravuje. Ale po domluvě s duchovním otcem nápadu jsme si řekli, proč ne," dodal.

"Hlavním důvodem byl styl komunikace pana Ovčáčka. Nejde si nevšimnout, s jakým zápalem se tento úředník vrhnul na Twitter a zároveň s jakou přezíravostí ignoruje všemožné dotazy uživatelů. A nutno dodat, že nejde pouze o sarkastické poznámky, řada dotazů byla zcela vážná, a i ty zůstaly prostě bez odpovědi. Nezbývá pak než se trpce pousmát, když se člověk, který má na vizitce ‚mluvčí', chová na Twitteru jako dunící kolej. S tou lze těžko diskutovat. A diskutovat s trollem, to už nelze vůbec," vysvětlil dále zprostředkovatel komunikace mezi falešným Peroutkou a redakcí serveru.

Tvrdí, že že hlavním cílem komunikace hradního mluvčího na Twitteru je provokovat a ve 140 znacích trollovat kdejakého názorového oponenta a kdekoho označit za Pražskou kavárnu nebo schválně zkomolit jméno. Hradní mluvčí navíc podle něj využívá sociální sítě k docela jinému účelu, než jaký by si sám v souvislosti s prací vedoucího tiskového oddělení prezidenta republiky představoval. "Stačí se podívat, kolik procent tweetů věnuje alespoň nějakému klasickému informačnímu servisu z Hradu a kolik energie věnuje Jiří právě onomu dunění," dodal.

Témata:  Jiří Ovčáček Ferdinand Peroutka

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy