reklama

Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky (DNR), které se bude otevírat v Ostravě, nelze podle ministerstva zahraničí považovat za diplomatické zastoupení tohoto státu.

„Platí naše předchozí vyjádření, že samozvaná Doněcká lidová republika nemůže mít v ČR akreditovaný zastupitelský úřad, protože ČR její existenci neuznává, nemá mezinárodněprávní subjektivitu a ČR s ní nemá navázány diplomatické styky," sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí.

„Dnes dostali všichni poslanci pozvánku na otevření prvního Honorárního konzulátu v Evropě neexistující a ČR neuznané tzv. Doněcké republiky. To, že si pro takový nesmysl zvolili právě ČR, má z jejich strany logiku! A o nás to v čele s prezidentem Zemanem bohužel o něčem vypovídá. Jsem zvědavý, kolik poslanců se zajde podívat a jak zareaguje MZV, aby paní vysvětlilo, že by titul Honorární konzul něčeho, co ČR neuznává, neměla používat," napsal na Facebooku Ženíšek.

Pozvání komentoval také předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát. „Politici, kteří by se účastnili akce, by podle mého názoru znemožnili Českou republiku. Podpořili by tím totiž tuto v mezinárodním měřítku neuznanou republiku navíc na násilně obsazeném území Ukrajiny," uvedl.

Zastupitelské centrum Doněcké lidové republiky podle pozvánky zahájí svůj provoz 1. září. Podle avíza, které přišlo i některým českým politikům, jde o první zastoupení DNR v Evropě. Na pozvánce je podepsána Nela Lisková. Pod jejím jménem je uveden titul „Honorární konzul Doněcké lidové republiky v České republice".

„Co se týká vystupování uvedené osoby jako honorární konzulky daného státu, MZV tuto situaci prověřuje. Pakliže se ukáže, že tento titul využívá ke své propagaci, vyzve ji MZV oficiální cestou, aby toto označení přestala s okamžitou platností užívat," sdělilo ministerstvo.

Působení honorárního konzula je vždy podmíněno souhlasem hostitelské země. „Pokud ČR nějaký stát neuznává, nemůže zcela logicky MZV tento souhlas s působením honorárního konzula na svém území udělit, a nestalo se tak ani v tomto případě," doplnilo ministerstvo.

Takzvané „lidové republiky" v Doněcké a Luhanské oblasti mají vlastní ústavu, kterou jejich samozvané parlamenty vyhlásily po loňském referendu o nezávislosti. Jejich odtržení od Ukrajiny je jedním z důsledků konfliktu na východě země.