reklama

Běženci už prošli bezpečnostní prohlídkou. Nyní s nimi ministerstvo vnitra dělá obvyklé řízení o udělení mezinárodní ochrany. V tuzemsku je celkem 12 běženců na základě kvót ze středomořských států.

Osm lidí z Řecka přijelo nyní. Podle rezortu vnitra jde o skupinu, o jejímž přesídlení se rozhodlo v červenci. „Na naše území mělo původně přicestovat 11 osob, na základě bezpečnostních pohovorů do ČR nakonec přicestovalo uvedených osm osob," sdělila dnes ČTK mluvčí ministerstva Lucie Nováková. Jde o dvě rodiny.

Praha nabídla v únoru přesídlení 20 lidí z Řecka a deseti z Itálie. Po bezpečnostních prověrkách na konci letošního dubna dorazili čtyři syrští uprchlíci z Řecka. Původně jich mělo přijet sedm, tři z nich ale opustili zařízení, kde na přesídlení čekali. Zbývajících 13 lidí Česko po bezpečnostních prověrkách nechtělo přijmout. Neměli dostatek dokladů, které by potvrdily jejich totožnost.

Do konce roku 2017 by měla Česká republika přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. Země se nejprve v rámci přerozdělovacích kvót dobrovolně zapojila do relokačního programu se závazkem přijmout 1100 uprchlíků z Itálie a Řecka. Později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších zemí tehdy hlasovalo proti rozšíření původních kvót.

Do Česka naopak letos nepřijdou žádní uprchlíci z Turecka na základě dohody EU s Ankarou o omezení migrace. V neděli to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). České bezpečnostní prověrky jsou podle něj zejména po pokusu o převrat v Turecku „velmi precizní".