Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Věřitelský výbor OKD povede ČSSZ, zvolena byla jednohlasně

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Věřitelé OKD na první schůzi věřitelského výboru jednohlasně zvolili svého předsedu. Stala se jím Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Informovala o tom mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. ČSSZ ve věci insolvence společnosti OKD zastupuje stát a byla již 11. srpna zvolena schůzí věřitelů do věřitelského výboru, který má čtyři členy. Vedle ČSSZ je v něm skupina Advanced World Transport (AWT), zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna a společnost Zeppelin.

„ČSSZ z pozice předsedy věřitelského výboru bude přispívat k naplnění účelu insolvenčního řízení, a to vše v souladu s vyjádřenou vůlí věřitelů. Hlavním cílem zůstává snaha vyřešit úpadek OKD reorganizací," uvedla Buraňová.

Zadlužená firma půjde podle rozhodnutí věřitelů do reorganizace, což znamená, že se dál bude těžit uhlí. Ztrátové šachty se utlumí postupně a také budou postupně propouštění zaměstnanci. Některé doly budou v provozu zřejmě až do roku 2023.

Tento postup prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji i insolvenční správce. Konkurz by znamenal prakticky okamžitý zánik firmy a bezprostřední hromadné propouštění. Vedení OKD teď musí vyhotovit reorganizační plán.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová slibila, že její rezort bude poskytovat potřebnou pomoc formou rekvalifikací, jednáním se zaměstnavateli, kteří disponují volnými pracovními místy, ale také prostřednictvím podpory vytváření dotovaných pracovních míst pro uchazeče o zaměstnání a příspěvku na podporu regionální mobility.

Témata:  OKD Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy