Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlické kvóty technicky a logicky fungovat nemohou, myslí si Kmoníček

Hynek Kmoníček
Hynek Kmoníček
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Visegrádská čtyřka, do které patří i Česká republika, se poprvé v historii stává významným evropským hráčem. Uvedl to ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček v pořadu Interview ČT24 s tím, že v otázce migrace získává příznivce z řad dalších států.

Visegrádská čtyřka se stala podle Kmoníčka významným evropským hráčem ze dvou pohledů. "Jako první řekla, že kvóty technicky a logicky fungovat nemohou, protože Evropa je o Schengenu, ten je o otevřených hranicích a poslat někoho proti jeho vůli do jednoho místa Schengenu bez možnosti ho tam hlídat, přikovat, je teoretický nesmysl. Nelze přikázat Syřanovi, který chce být v Berlíně, že bude žít v Přelouči a pak ho tam dvě stě let hlídat," uvedl.

"Zároveň tato pozice V4 začala pomalu získávat příznivce i mezi těmi, kteří nechtěli jít tak ostře do sporu a na začátku byli velmi bruselští. Čím hlouběji se do problematiky zakusovali, tím více se z nich stávali Češi. Dám příklad vyvíjející se pozice Holandska. Když jsem s jejich diplomaty hovořil před rokem a půl, tak jsem měl pocit, že německá pozice je měkká. Když jsem s nimi hovořil asi před čtvrt rokem, to už zněli jako Maďaři," dodal.

Podotkl, že podkladové materiály k návštěvě německé kancléřky Angely Merkelové měly šestnáct kapitol, přičemž až předposlední dvě se týkaly migrace. "Tohle téma je jenom jedno z mnoha, ale je to téma tak výrazné, které může do velké míry ovlivnit ve středně a dlouhodobém pohledu celou naši budoucnost. Prezident považoval za důležité, aby téma z kapitoly čtrnáct a patnáct předřadil před kapitolu jedna, aby na něj určitě došlo," vysvětlil.

"Nejen že na kvótách se nedohodneme, ale je-li nějaká těžko přestoupitelná hranice pro českou stranu, je to připravované jednání, kde jsou návrhy, aby migrační problematika přešla z národních rukou do Bruselu. To by pro nás bylo naprosto smrtelné," dodal.

 

Témata:  Visegradská čtyřka Hynek Kmoníček migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy