Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agrární komora se postavila proti ruským sankcím

Lovecký salám, ilustrační fotografie
Lovecký salám, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Letošní úroda obilí byla průměrná a zemědělcům škodí nejen mrazy, ale i sankce proti Rusku. Ty by se podle Miroslava Tomana, prezidenta Agrární a Potravinářské komory ČR, měly zrušit.

Toman tvrdí, že je zbytečné dovážet do Česka základní výrobky. Z některých zemí se podle něj dováží potraviny horší kvality. "Musíte rozlišovat, jaké výrobky se prodávají v německých řetězcích v Německu a jaké se prodávají v německých řetězcích na území České republiky. Nadnárodní obchodní řetězce prodávají horší kvalitativní výrobky, než se prodávají v zahraničí," řekl Českému rozhlasu.

Miloš Zeman minulý týden požádal o zrušení sankcí vůči Rusku, protože odvetné ruské sankce na dovoz vybraných potravin z EU poškozují evropské i české zemědělce. S tím souhlasí i Miroslav Toman.

"Já to vnímám velmi pečlivě, ale je otázka, komu sankce prospějí. Rozhodně neprospějí našim potravinářům, zemědělcům, neprospějí našemu průmyslu. Komu prospějí, ať si zodpoví politici – možná jim to přinese nějaké politické body. Rozhodně to neprospělo českým zemědělcům a potravinářům a souhlasím s panem prezidentem, že ty sankce je potřeba zrušit," uvedl.

"Největší dopady jsou například pro mlékárenské výrobky. V roce 2008 jsme začínali na zboží za 686 tisíc korun, v roce 2014 to za první pololetí bylo 250 milionů korun a prováděly se propagační akce, bylo před podpisem kontraktů a já si troufám tvrdit, že to šlo tak prudce nahoru, že dnes bychom vyváželi zboží kolem 1,5 až 2 miliard korun," podotkl.

Témata:  Rusko potraviny zemědělci

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy