reklama

Česko by mělo do konce roku 2017 přijmout 2691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. V dubnu v rámci kvót přijely do země čtyři osoby, teď je to dalších osm. Ministr vnitra Milan Chovanec dodal, že do konce roku už Česko žádné migranty nepřijme.

I když jde o velmi malá čísla, ne všem se líbí, že země tyto lidi přijala. „Mám pocit, že to nějak zapadlo. Ale česká vláda se bez dalšího již podřídila vnucenému systému přerozdělování běženců kvótami - chápu to správně? Tak to je skandální," spustil na sociálních sítích Zahradil.

Na jeho slova zareagoval třeba komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk. „My jsme tady doma! Zapalte kvóty!!!" ironicky komentoval Zahradilovo vyjádření.

Zahradil ale trvá na svém. „Pokud jde o kvóty, princip porušení státní suverenity je natolik nepřijatelný, že to stojí za odpor i za cenu sankcí," myslí si. „Co ještě stojí za to nerespektovat? Jak může nějaký celek fungovat, když si část usmyslí nepodřizovat se pravidlům, které předtím všichni odsouhlasili?" opáčil mu novinář.

„Ano, takto nesmyslné a nespravedlivé pravidlo je třeba nerespektovat. Vyzkoušejme to, uvidíme, co se stane. Seberou nám fondy? Hlasovací práva? Vyloučí nás?" burcuje Zahradil.