Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Europoslanec varuje Česko před skandálem. Někdo prý chce zesměšnit českou diplomacii

Jaromír Štětina v Mariupolu s velitelem dobrovolnického ukrajinského praporu AZOV a poslancem ukrajinského parlamentu Andrijem Bileckým. (Foto: Petra Procházková)
Jaromír Štětina v Mariupolu s velitelem dobrovolnického ukrajinského praporu AZOV a poslancem ukrajinského parlamentu Andrijem Bileckým. (Foto: Petra Procházková)
Foto: Facebook

Praha – Český europoslanec za TOP 09 a místopředseda podvýboru EP pro obranu a bezpečnost Jaromír Štětina dnes varoval českou diplomacii před hrozícím mezinárodním skandálem. V otevřeném dopise českému ministrovi zahraničí Lubomíru Zaorálkovi varuje před deklarovaným úmyslem otevřít honorární konzulát tzv. „Doněcké lidové republiky.“ K tomu má podle pozvánky dojít 1. září.

Podle avíza, které přišlo i některým českým politikům, jde o první zastoupení DNR v Evropě. Na pozvánce je podepsána Nela Lisková. Pod jejím jménem je uveden titul „Honorární konzul Doněcké lidové republiky v České republice".

Tento krok nemá podle Štětiny v Evropě obdoby a Česká republika by se tak stala první zemí, kde by proruští separatisté otevřeli svoji „diplomatickou pobočku".

V dopise českému ministrovi europoslanec píše, že Ukrajina bojuje proti proruským separatistům a ruské armádě v antiteroristické operaci (ATO). Případní představitelé tzv. Doněcké lidové republiky, kteří by se takové akce chtěli zúčastnit, jsou i podle českých zákonů teroristé a teroristům napomáhá i česká občanka Lisková.

Štětina proto vyzval šéfa české diplomacie Lubomíra Zaorálka, aby „uplatnil svou autoritu a podpořil zásah orgánů činných v trestním řízení". Celá věc je podle politika TOP 09 jen provokace, která se snaží mj. zesměšnit českou diplomacii a znevažuje pozici České republiky ve světě.

„Tato akce podporovatelů pana Putina je dalším krokem ve snaze poškodit Českou republiku v očích mezinárodních spojenců. Jde o opětovnou snahu prolomit pozici České republiky vůči Ukrajině. Představte si, jak by o tomto psaly ruské noviny? Už tak stačí, jak v Rusku oslavují českého prezidenta Zemana. I proto si myslím, že aktivity zástupců teroristických organizací by neměly být v České republice tolerovány," dodal Štětina.

Ministerstvo zahraničí už včera uvedlo, že platí jeho předchozí vyjádření, že samozvaná Doněcká lidová republika nemůže mít v ČR akreditovaný zastupitelský úřad, protože ČR její existenci neuznává, nemá mezinárodněprávní subjektivitu a ČR s ní nemá navázány diplomatické styky.

„Co se týká vystupování uvedené osoby jako honorární konzulky daného státu, MZV tuto situaci prověřuje. Pakliže se ukáže, že tento titul využívá ke své propagaci, vyzve ji MZV oficiální cestou, aby toto označení přestala s okamžitou platností užívat," dodalo ministerstvo.

Témata:  Jaromír Štětina Doněck Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy