Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praktičtí lékaři se bouří, vyhlásili stav ohrožení primární péče

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Sdružení praktických lékařů vyhlásilo stav ohrožení primární péče. Chystají se protestní akce, včetně uzavření ordinací v září. Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) je akce nezodpovědná.

Praktikům vadí, že zatímco nemocnice dostanou peníze na desetiprocentní růst platů, ambulance se přidání nedočkají. Navíc jim poslanci chtějí zákonem uložit služby v nemocnicích.

Plán na povinné služby odmítají také dětští praktici, ambulantní specialisté a lékařská komora. Podle předsedy sdružení Václava Šmatláka mají povinné služby soukromých lékařů v nemocnicích pod záminkou postgraduálního vzdělávání řešit nedostatek lékařů v krajských zařízeních a "nahnat je tam na povinnou robotu".

Podle předsedkyně Purkyňovy odborné společnosti praktických dětských lékařů Aleny Šebkové hrozí, že kvůli povinným směnám v nemocnicích nebudou lékaři dostupní pro své malé pacienty.

"Pokud by návrh byl schválen, mohlo by ministerstvo nařizovat soukromým lékařům, aby vypomáhali v nemocnicích, a to i zdarma," varoval prezident lékařské komory Milan Kubek, který sám také provozuje soukromou praxi. Poslanecký návrh označil za "podraz na soukromé lékaře".

"Považuji za mimořádně nezodpovědné strašit české pacienty hesly o krachu, krizi či ohrožení zdravotnictví ve chvíli, kdy je řeč o poslaneckém návrhu, který zatím nikdo ani neprojednal, a z návrhu ministerstvo vyrozumělo, že se jedná o jednu z možností vzdělávání, kdy by ambulantní lékaři sloužili v nemocnici maximálně pouhá dvě odpoledne měsíčně, a určitě ne zdarma," sdělil ČTK Němeček.

Praktici spojují vyhlášení stavu ohrožení primární péče a protestních akcí také s požadavkem na rozšíření svých kompetencí. Poukazují na to, že přes sliby ze strany ministerstva nebyly jejich kompetence rozšířeny a dál pro ně platí omezení pro předepisování léků. Obávají se, že zhoršující se podmínky povedou k odlivu lékařů z oboru.

Témata:  zdravotnictví lékaři Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy