Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švestky: Léčivé ovoce, které skvěle chutná

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Sezóna švestek je v plném proudu. Poradíme vám, jak si je co nejlépe vychutnat. Švestky se kromě skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i léčivými účinky.

Rádi si pochutnáte na švestkách? Děláte dobře. Švestky patří k oblíbenému ovoci pozdního léta a má sezónu právě teď. Švestky jsou nejen chutné, ale i velmi zdravé. Kromě skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mohou pyšnit i širokým léčebným působením.

Léčivé ovoce: Z vitaminů obsahují švestky sice pouze vitamin E, ale minerálních látek mají spoustu – vápník, hořčík, fosfor, draslík. Dále jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Švestky jsou výborným lékem na revmatismus,onemocnění ledvin, jater a krevního oběhu. Pomáhají také chránit srdce a cévy, snižují hladinu cholesterolu. Velmi účinné jsou při střevních problémech a zácpě a proti bolesti kloubů.

Švestkové recepty: Švestky lze použít do sladkých i slaných jídel, zavařit do kompotu nebo do povidel, usušit, zmrazit, destilovat a samozřejmě také konzumovat čerstvé. Jaké jsou nejoblíbenější švestkové recepty?

Opilé švestky v čokoládě

Sušené švestky spařte, naskládejte do sklenice a zalijte slivovicí. Zavíčkujte a nechte v chladu a temnu měsíc odležet. Mandle svařte, oloupejte a do každé švestky jednu zastrčte. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a s pomocí vidličky švestky namočte. Odkládejte je na pečící papír odkud se pak jednoduše odloupnou.

Švestky ve slanině

Potřebujete asi 10 švestek a 10 plátků slaniny. Každou švestku zabalte do plátku slaniny a propíchněte párátkem. Opečte buď na grilu nebo na pánvi. Servírujte ještě teplé. To samé se dá udělat i se švestkami sušenými.

Výživné smoothie

Potřebujete 2 švestky, 1 nakrájené jablko, ½ šálku nakrájené mrkve, 1 nakrájenou hrušku, 1 šálek vody, 2 šálky ledu. Ingredience rozmixujte, hotový nápoj podávejte ve vysoké sklenici.

Švěstka v kosmetice:

Výživná pleťová maska

Potřebujete: 1 rozmačkanou švestku, 2 lžíce tvarohu, 5 kapek citronové šťávy.Postup: Všechny uvedené ingredience smíchejte, vzniklou směs naneste na obličej a dekolt a nechte 30 minut působit. Pak opláchněte teplou vodou. Pokožka bude vyživená a krásně vypnutá.

Zvláčňující pleťová maska

Potřebujete: 1 rozmačkanou švestku, 1 lžíci zakysané smetany, 1 lžičku tekutého medu.Postup: Všechny přísady smíchejte dohromady, vzniklou pastu naneste na obličej a dekolt a nechte 20 minut účinkovat. Pak umyjte teplou vodou. Pokožka získá hedvábný vzhled.

Témata:  ovoce vaření recepty

Související

Aktuálně se děje

3:50

Počasí připraví situaci, která může překvapit řidiče. V pátek ráno si dejte pozor

Moravané a Slezané se v pátek ráno mohou těšit na sněhovou nadílku, avizují meteorologové. Od středečního dopoledne platí příslušná výstraha, která však nejde úplně do detailu. Podle expertů sice nepůjde o extrémní situaci, ale zejména řidiči by si měli dávat pozor. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Vláda ČR

Sport dostane stovky milionů na obnovu po povodních, rozhodla vláda

Národní sportovní agentura dostane 850 milionů korun na pomoc sportovním organizacím, jejichž majetek zničily či poškodily zářijové povodně. Uvolnění peněz z rozpočtové rezervy schválila vláda středečním jednání. Odsouhlasila také další rozšíření pomoci českým exportérům obchodujícím s Ukrajinou, poskytované formou pojištění vývozních úvěrových rizik Exportní garanční a pojišťovací společností a schválila i spuštění úvěrového programu Národní rozvojové banky pro podnikatele postižené povodněmi.