Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládní instituce zřejmě budou povinně zveřejňovat údaje o hospodaření

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Nový zákon o sběru vybraných údajů pro účely monitorování a řízení veřejných financí by měl být přijat bez připomínek, navrhuje rozpočtový výbor Sněmovny. Norma má platit od ledna.

Ministerstvu financí zákon umožní získávat vybrané údaje o hospodaření subjektů a účetních jednotek, které spadají do sektoru vládních institucí. Tyto informace mají sloužit k sestavování a zveřejňování výstupních dat podle unijní směrnice z roku 2011 a také podle zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti.

Povinnost poskytovat údaje o příjmech a výdajích se má týkat nejen úřadů, ale třeba i vysokých škol, státních příspěvkových organizací, obcí nebo krajů a jejich svazků.

Zveřejňování dat se bude týkat také České exportní banky, Českomoravské záruční a rozvojové banky, Exportní garanční a pojišťovací společnosti, Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, Správy železniční dopravní cesty, České televize, Českého rozhlasu, veřejných vysokých škol, ústředně řízených veřejných výzkumných institucí a dalších jednotek menšího významu.

Informace mají zveřejňovat také nemocnice zřízené územním samosprávným celkem s jinou právní formou než příspěvková organizace.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky zákony Ministerstvo financí České republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy