Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko pošle 40 milionů na uprchlický tábor v Jordánsku

Vláda ČR: Bohuslav Sobotka, Svatopluk Němeček a Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Vláda ČR: Bohuslav Sobotka, Svatopluk Němeček a Lubomír Zaorálek /ČSSD/
Foto: Vláda.cz

Praha - Vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) dnes rozhodla, že Česko poskytne peněžitý dar 40 milionů korun pro uprchlický tábor Azrak na severu Jordánska.

Peníze by měly jít na výstavbu a rekonstrukci obydlí uvnitř tábora. Z českých peněz by letos mělo vzniknout 456 ubytovacích jednotek, kam se vejde téměř 2300 uprchlíků. Opravit by se pak mělo 3544 jednotek, kde bydlí zhruba 17.720 běženců. Kromě obydlí pro uprchlíky by se letos měla vybudovat také přístupová cesta do jedné z částí tábora.

Uprchlický tábor Azrak tvoří čtyři samostatné části, kde je dohromady 10.000 přístřešků. "V tuto chvíli v táboře přebývá téměř 55.000 osob," uvádějí podklady pro vládu.

Loni české peníze pomohly například uprchlickému táboru Zaatarí v Jordánsku, kde se za 45 milionů korun vybudovala bezpečná elektrická síť. Letos již vláda schválila rozvojové projekty v zahraničí, které vyjdou na téměř 66 milionů korun.

Témata:  vláda uprchlíci Jordánsko

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy