Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko dá na integraci uprchlíků 520,5 milionu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Praha - Ministerstvo vnitra může vyhlásit výběrové řízení na hlavního poskytovatele integračních služeb pro cizince. Vláda na dnešním zasedání souhlasila s odůvodněním této veřejné zakázky za 520,5 milionu korun. Úřad vlády to uvedl na svém webu. Vítěz tendru získá zakázku na příští tři roky. Letos integrační služby zajišťuje Charita ČR.

Odůvodnění zakázky bylo schváleno i přes původně nesouhlasný postoj ministrů hnutí ANO. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) během jednání vlády novinářům řekl, že je předložením zakázky překvapen. Podivil se nad částkou i nad množstvím uprchlíků, o nichž ministerstvo vnitra předpokládá, že v ČR v příštích třech letech požádá o azyl.

V Česku od letoška funguje nový Státní integrační program (SIP), který má pomáhat uprchlíkům. Zahrnuje výuku češtiny, seznamování s kulturou a demokracií nebo pomoc s bydlením. Integrace má dvě základní fáze. První je pobyt v integračních azylových střediscích po dobu většinou 12 a maximálně 18 měsíců s intenzivní výukou českého jazyka a s přípravou na budoucí život v Česku.

Druhou fází je integrace v obcích zajišťovaná generálním poskytovatelem integračních služeb, který využívá nabídky zaměstnání a bydlení od zaměstnavatelů, obcí, církví, občanů, nestátních neziskových organizací a dalších subjektů. Předpokládaná hodnota zakázky by měla být 173,5 milionu korun ročně.

Částka se odvíjí od žadatelů o mezinárodní ochranu, jejichž počet ministerstvo vnitra v příštích třech letech odhaduje na 2000 ročně. Vítěze zakázky bude vybírat komise složená z členů ministerstev vnitra, financí, práce a sociálních věcí či školství.

Loni požádalo o azyl v Česku 1525 cizinců, což bylo o 369 meziročně více. Nejčastěji chtěli azyl občané Ukrajiny, Sýrie, Kuby a Vietnamu. S výjimkou 134 Syřanů, o kterých se hovořilo v souvislosti s migrační vlnou, tak nešlo v drtivé většině o národy vyznávající islám.

Za prvních sedm měsíců letošního roku požádalo o azyl v Česku 872 cizinců, což je meziročně o 12 méně. V letech 2010 až 2013 se pohyboval počet žadatelů pod tisícovkou, dříve ale nebylo výjimkou ani několik tisíc žadatelů ročně. Extrémní byl rok 2001 s více než 18.000 žádostmi.

Témata:  vláda Ministerstvo vnitra České republiky uprchlíci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy