Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mají zájem o aktivní zálohy. Počet vojáků roste

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Vyškov - Armáda má nyní asi 1400 příslušníků aktivních záloh, zhruba o 150 více než na začátku roku. A zájem dál roste. Cílem je mít 5000 lidí v aktivní záloze do roku 2025.

Zájem o vstup do aktivních záloh armády se po novelizaci branného zákona zvýšil. "Armáda nyní eviduje zhruba 650 lidí, kteří vyplnili internetový nezávazný registrační formulář," řekl dnes náčelník generální štábu Josef Bečvář.

Novela především zvýšila odměny z 6000 na 18.000 korun ročně a poskytla další výhody. "Předpokládáme, že každý rok jsme schopni připravit 300 příslušníků aktivní záloh, úkol pro letošek bude splněný," uvedl Bečvář.

Ve Vyškově v tomto týdnu končí kurz základní přípravy, mezi absolventy je i 67 nových příslušníků aktivních záloh, z toho devět žen. Tři nejlepší účastníky kurzu dnes Bečvář vyznamenal. Příslušníci aktivní zálohy budou podle něj u armády zařazeni na konkrétní funkci, a to například jako střelec nebo zdravotník. Armáda je bude povolávat v případě potřeby, a to ať už na území ČR, nebo s jejich souhlasem na zahraniční mise.

Aktivní zálohy jsou podle Bečváře nyní činné například u mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike, které se koná v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy