Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve 2. čtvrtletí byl ekonomický růst vyšší než odhad České národní banky

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Český statistický úřad dnes uvedl, že HDP meziročně vzrostlo o 2,6 %, když se v mezičtvrtletním vyjádření ekonomická aktivita zvýšila o 0,9 %. Česká národn banka ve své prognóze odhadovala o 0,5 procentního bodu méně.

Hlavními faktory růstu byly silná zahraniční poptávka a stabilní spotřeba domácností. I přes zpomalení meziročního růstu ve druhém čtvrtletí je česká ekonomika podle analytiků ve velmi dobré kondici. V prvním čtvrtletí ekonomika meziročně stoupla o tři procenta.

"Odchylka meziročního růstu HDP ve druhém čtvrtletí od prognózy ČNB směrem nahoru byla dána zejména vyšším příspěvkem zahraničního obchodu," sdělil Tomáš Holub, ředitel měnové sekce ČNB.

Vývozy i dovozy přitom rostly pomaleji, než předpokládala prognóza ČNB. K vyššímu než prognózovanému ekonomickému růstu přispěl též méně výrazný pokles tvorby hrubého kapitálu. Předpoklad o snížení vládních investic z důvodu jen pozvolného náběhu nového programového období EU fondů se však naplnil. Mírně vyšší byl i růst vládní spotřeby.

Naopak směrem k nižšímu než prognózovanému růstu HDP působila spotřeba domácností, která po sezonním očištění ve druhém čtvrtletí překvapivě zpomalila svůj růst, zatímco prognóza předpokládala její stabilní růst v blízkosti tří procent.

"V souhrnu lze konstatovat, že ve druhém čtvrtletí 2016 došlo k očekávanému zpomalení meziročního růstu české ekonomiky, byť v menší míře, než ČNB předpovídala. Podle prognózy centrální banky růst české ekonomiky v celém letošním roce zpomalí na 2,4 %, a to vlivem dočasného snížení tvorby hrubého kapitálu především v důsledku poklesu vládních investic spolufinancovaných z evropských fondů," sdělil Holub na webu cnb.cz.

Ekonomiku podle ČNB naopak nadále podporují uvolněné domácí měnové podmínky prostřednictvím oslabeného kurzu koruny i mimořádně nízkých úrokových sazeb. Příznivě k ekonomickému vývoji přispívají i nízké ceny ropy a zvyšující se zahraniční poptávka. V příštích dvou letech růst HDP opět zrychlí a dosáhne tří procent.

Témata:  HDP ČR ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

1. června 2024 10:41

Biden představil izraelský plán pro Gazu. Hamás vyzval, aby ho přijal

Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy, informovala AFP a BBC. Plán zahrnuje stažení izraelských vojáků a propuštění rukojmích. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy