Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Hradě se slavilo: V katedrále se uskutečnila rekonstrukce korunovace Karla IV.

Replika korunovačních klenotů
Replika korunovačních klenotů
Foto: EuroZprávy.cz

Praha - V katedrále sv. Víta na Pražském hradě dnes vyvrcholily dvoudenní Korunovační slavnosti, které na oslavu letošního 700. výročí narození Karla IV. společně pořádají Univerzita Karlova a Hlavní město Praha.

V katedrále se uskutečnila rekonstrukce korunovace Karla IV. Cílem bylo co nejvěrněji zopakován ceremoniál, který se konal 2. září 1347 v románské Spytihněvově bazilice svatého Víta na Pražském hradě. Celebroval ho tehdy první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Korunovace byla posvátným obřadem, král byl nejen korunován, ale také pomazán. "K této rekonstrukci se čerpalo především z korunovačního řádu, který máme v edicích. Samozřejmě to byla také třeba kronika Přibíka Pulkavy z Radenína, kde je právě ten přemyslovský obřad s mošnami a střevíci," řekl ČTK historik a prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt.

Musely se doplňovat především zpěvy, proto autoři scénáře při přípravě rekonstrukce spolupracovali také s hudebními historiky. Obřad, při němž zaznívala tehdejší čeština i latina, se protáhl na dvě hodiny. Herci museli improvizovat, když se jim zamotaly střapce u repliky pláště, který si měl Karel obléci. Nakonec zakročil samotný "Karel" a silou střapce uvolnil.

Pak dostal Karel na hlavu repliku svatováclavské koruny a byla korunována také jeho choť Blanka z Valois. Z katedrály se průvod vydal z Hradčan do historického centra Prahy.

Témata:  Karel IV. Katedrála sv. Víta Praha

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.