Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krnáčová porušila zákon, zuří TOP 09 a Piráti. Podávají stížnost na ministerstvu

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) údajně porušila zákon o hlavním městě Praze, když na žádost opozice nesvolala mimořádné jednání zastupitelstva. Zastupitelé za TOP 09 a piráty proto podají k ministerstvu vnitra stížnost.

Uvedli to dnes předsedové zastupitelských klubů Václav Novotný (TOP 09) a Jakub Michálek (piráti). "Primátorka hrubě porušila zákon o hlavním městě Praze, obrátíme se kvůli tomu na ministerstvo vnitra," řekl Novotný.

Pod žádost o svolání mimořádného jednání se na konci srpna kromě TOP 09 a pirátů podepsali i zastupitelé opoziční ODS. Žádali projednání aktuálních témat. Primátorka jejich postup odsoudila. Prý chtějí zbytečně utrácet veřejné prostředky. Všechny kluby následně písemně vyzvala, aby od žádosti ustoupily. A členové ODS ji vyslyšeli.

V pátek, kdy měla primátorka podle zákona vyhlásit termín zastupitelstva, podpisy stáhli. Primátorka se na tom na večerní schůzce dohodla s předsedkyní klubu ODS Alexandrou Udženijou. Krnáčová za to ODS slíbila, že na program řádné schůze 15. září zařadí dostavbu Pražského okruhu a kartu na MHD Lítačka.

TOP 09 a piráti na svolání mimořádného jednání ale trvají. Podle Novotného jednala Udženija svévolně. "Svůj podpis může stáhnout pouze každý osobně. Udženija neměla plné moci zastupitelů," tvrdí. "Se všemi členy klubu jsem mluvila a všichni stažení podpisu odsouhlasili," kontruje politička ODS.

Témata:  Praha Adriana Krnáčová TOP 09

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy