Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KSČM chce vystoupení Česka z NATO. Do voleb míří s peticí

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Praha - KSČM bude před krajskými a senátními volbami šířit petici za referendum o vystoupení Česka z NATO a zákaz případného vyslání českých vojáků na hranice s Ruskem.

"NATO považujeme za válečnický pakt, který šíří chaos a destabilizuje regiony v celém světě," uvedla poslankyně a předsedkyně pražské KSČM Marta Semelová. Podle textu petice prý NATO rovněž může za humanitární pohromy a "živí teror a migrační vlny".

Petice také žádá vládu, aby nepřipustila "rozmístění cizích vojsk, základen a zbraní na našem území". Petiční výbor tvoří mimo jiné spisovatelka Lenka Procházková, režisér Zdeněk Troška, europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček nebo mluvčí iniciativy Ne základnám Eva Novotná.

Kampaň k senátním volbám v Praze bude podle Semelové opřena o práci zastupitelů.

Kandidáty jsou v Praze 11 ekonomka a předsedkyně kontrolního výboru Prahy 10 Jana Čunátová, která by mimo jiné chtěla do ústavy vrátit právo na práci. Lektorka bulharštiny Ludmila Nedělková se chce zaměřit na sociální problematiku a potírání kriminality v Praze 10. Zastupitel Prahy 17 Pavel Franěk, bývalý ředitel odboru cestovního ruchu ministerstva pro místní rozvoj, se chce zasazovat mimo jiné o lepší čerpání peněz z fondů EU. Do Senátu bude kandidovat v Praze 6.

Témata:  KSČM Marta Semelová Volby 2016

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy