Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Praha chce předčasně splatit úvěr za metro A, opozice je proti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Splacení úvěru 8,5 miliardy na prodloužení trasy metra A je nyní plánováno do roku 2042. Praha nyní zvažuje, že dluh uhradí předčasně, čímž může ušetřit 956 milionů korun na úrocích. Dle opozice je to ale neuvážené.

"V současné době máme na bankovních účtech dostatek finančních prostředků, splacení úvěru tak v žádném případě neohrozí schopnost města hradit své závazky ani schopnost města investovat," řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO), která má na starosti městské finance.

Podle zastupitele TOP 09 a exnáměstka primátora Jiřího Nouzy není koalice už dva roky schopná peníze na investice utratit. "Nemám nic proti splacení dluhu, ale má se to dělat s rozvahou. Tyto peníze si na investice sami naplánovali, proto by je měli využít jiným způsobem, než s nimi zaplatit dluh," řekl ČTK Nouza.

Podle předsedy pražské ODS Filipa Humplíka jde o lacinou předvolební rétoriku náměstkyně kandidující do Senátu. "Problémem Prahy je především růst výdajů na spotřebu a neustálé zvyšování kompenzace Dopravnímu podniku. S tím tato koalice nic nedělá, a do toho ještě neinvestuje do dopravy, škol a parků," uvedl Humplík.

Praha má aktuálně na účtech zhruba 39 miliard korun, obvykle má kolem 30 miliard. Peníze, které jsou na účtu navíc, pocházejí z nerealizovaných nebo odložených plánovaných investic, zároveň se díky růstu ekonomiky lépe vybírají daně a město dostává více od státu. Praha nyní dluží 31,215 miliard korun.

Témata:  Praha metro úvěry

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.