Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozice se pustila do ANO: Můžete za nefunkční stavební legislativu

Zbyněk Stanjura na 24. kongresu ODS
Zbyněk Stanjura na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - TOP 09 a ODS dnes zkritizovaly hnutí ANO. Podle opozice nese vládní strana odpovědnost za současný stav legislativy, která neumožňuje rychlé schvalování dopravních staveb.

Reagovali tak na vyjádření ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) v nedělním pořadu ČT Otázky Václava Moravce, že vláda už pravděpodobně nestihne přijmout zákon o liniových stavbách.

Podle místopředsedy ODS a exministra dopravy Zbyňka Stanjury není chybějící zákon o liniových stavbách pouze problémem ministerstva dopravy, ale spíš neschopností domluvit se s ministerstvem pro místní rozvoj. Přitom oba resorty řídí ministři za hnutí ANO.

"Absence nového zákona, který by přípravu staveb usnadnil, se projevuje zejména ve zdlouhavém řízení. K řízení se nyní může vyjadřovat doslova každý, bez ohledu nato, zdali má k tomu oprávněné, nebo jen ideologické důvody," uvedl Stanjura. Na neúměrně dlouhou délku přípravy dopravních staveb dlouhodobě poukazuje například Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát nepřijetí tohoto zákona však za velký problém nepovažuje. "Je to spíš mantra koaličních politiků, kteří nejsou schopni podle stávající legislativy fungovat. Stejně tak Ředitelství silnic a dálnic a státní správa, kterou řídí," uvedl Laudát.

Podle Laudáta ministr dopravy Ťok ani jeho lidé v podřízených organizacích nejsou schopni zjednat pořádek tak, aby byly stavby připravovány podle zákona a s nasazením. "Za současný stav na ministerstvu dopravy může hnutí ANO," dodal. Zákon o liniových stavbách podle něj v několika bodech naráží na ústavní práva občanů, proto se zastavil už na legislativní radě vlády a do Sněmovny ani nedošel.

"Zákon urychlující přípravu staveb byl spolu s novelou zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) a zákonem o veřejných zakázkách hlavním pilířem legislativního programu kabinetu pro oblast dopravy," reagoval poslanec za ČSSD Jan Birke.

Témata:  Ministerstvo dopravy České republiky Zbyněk Stanjura dálnice silnice Hnutí ANO

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy