Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podepsal nové zákony: Bankovní účty budou v registru, mění se i pravidla hospodářské soutěže

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Všechny účty, které vedou tuzemské banky a záložny svým klientům, budou v centrálním registru, který povede Česká národní banka (ČNB). Příslušný zákon dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Registr nebude obsahovat údaje o zůstatcích na kontech. Na vstupy do evidence bude podle návrhu zákona dohlížet sněmovní komise.

Oprávněné orgány, například policie se souhlasem státního zástupce a finanční a celní správy, nyní při dohledávání informací o existenci bankovních účtů obesílají desítky bank, záložen a dalších institucí. Centrální evidence účtů by jim měla umožnit zjištění informace takřka obratem.

Policie původně chtěla kvůli potírání daňové kriminality zavést registr, který měl obsahovat nejen údaje o existenci účtů fyzických či právnických osob, ale také o tom, kolik je na nich peněz. Proti tomu se ale postavila centrální banka. Nynější návrh vychází z dohody ministerstva a ČNB.

Historie údajů bude podle předlohy vytvářena až po zahájení provozu evidence. Data by měla být archivována deset let. Zeman stvrdil i doprovodnou předlohu, která umožní už v přípravné fázi trestního řízení zjišťovat prolomením bankovního tajemství majetkové poměry podezřelých.

Prezident také podepsal novelu u pravidlech ochrany hospodářské soutěže. Úřady nebudou smět bez ospravedlnitelných důvodů narušit hospodářskou soutěž tím, že zvýhodní určitého soutěžitele, vyloučí ho ze soutěže nebo vyloučí soutěž na relevantním trhu.

Antimonopolní úřad bude moci na základě platné mezinárodní smlouvy poskytnout údaje antimonopolnímu úřadu jiného státu, a to včetně obchodního, bankovního nebo jiného tajemství. Podmínkou bude, že úroveň ochrany takových informací bude v dožadujícím státě srovnatelná s ochranou v tuzemsku.

Úřad může podle zákona při svém šetření vstupovat do obchodních prostor firem. Novela doplňuje ustanovení, podle něhož můžou firmy nebo i úřady proti šetření v těchto prostorách podat žalobu.

Dozoru antimonopolního úřadu nebudou podléhat rozhodnutí úřadů, pokud se budou odehrávat podle správního nebo daňového řádu. Antimonopolní úřad bude mít právo vyžádat si od firem další důkazy i ve zjednodušeném řízení o spojení soutěžitelů.

Poslanci do novely doplnili oprávnění antimonopolního úřadu na informace ze základního registru obyvatel. Bude smět využít jen údaje nezbytné pro plnění daného úkolu.

Témata:  banky ÚOHS Miloš Zeman

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy