Praha - Těšíte se na burčák nebo byste ho chtěli letos poprvé ochutnat? Řekneme vám, jak poznat ten správný? Zjistíte, jak nekoupit jen zkvašený mošt.
Označení "burčák" může nést jen produkt, který je vyrobený z hroznů a pochází z České republiky. Hrozny z jižních zemí budou levnější a více k dostání, ale zkvašené nápoje z dovozu bychom vidět v prodejnách a u cest rozhodně neměli.
Burčák se začíná prodávat už od 1. srpna do konce listopadu. Koncem léta ale zakoupíte spíše zkvašený mošt z hroznů, které se k nám dováží. Ten správný, tuzemský burčák přichází na scénu začátkem září. Nejprve dozrávají bílé odrůdy a následně ty modré.
Důležitým ukazatelem je vzhled nápoje
1. Burčák z bílých hroznů by měl mít mléčně bílou až světle žlutou barvu a v určité míře být zkalen kvasinkami.
2. Už na pohled musí být hustý. Je-li narezlý až průhledný, jedná se o burčák smíchaný s vodou.
3. Burčák nesmí být tmavý, v opačné případě nebyl vyroben z hroznů, ale například z jablek.
4. Na stěnách nádoby a i na jejím dně může být patrná jemná usazeninka (většinou jsou to zbytky kvasinek a pozůstatky hroznů).
5. Burčák by neměl obsahovat žádné nečistoty, velké shluky kvasinek a například kousíčky jablek.
6. Pokud vám prodejce nalije vzorek dobrého burčáku do sklenice, jsou jasně vidět uvolňující se bublinky a pěna.
Musí správně vonět i chutnat
1. Přivoňte si k burčáku docela zblízka. Pokud cítíte hrozny, je to v pořádku.
2. Ochutnejte pouze menší množství tekutiny - když je burčák ideální, bude váš chuťový vjem harmonický, nebude převažovat ani sladkost, ani trpkost.
3. Cítit byste měli i to, že je burčák teplý, pro konzumaci je to ideální. Jinak ho skladujte v chladu.
Témata: burčák
Související
29. září 2018 8:49
10. října 2016 20:47
24. září 2016 11:45
11. srpna 2016 13:45