Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontrolní výbor kraje nenašel chyby ve smlouvách spojených s lobbistkou Mrencovou

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Kontrolní výbor, který prověřoval smlouvy mezi Krajským úřadem Jihomoravského kraje a firmami spojenými s lobbistkou Janou Mrencovou, žádné chyby neodhalil.

Šlo o smlouvy mezi krajem a firmami Marketingové centrum Profil a Producentské centrum Profil.

Smlouvy a jejich plnění měla prověřovat pětičlenná skupina, z níž se jeden člověk nezúčastnil. "Všichni čtyři ostatní zkontrolovali všechny objednávky, smlouvy i plnění za poslední čtyři roky. Smluvních vztahů bylo 29, z toho 28 bylo realizováno v rámci objednávky a jeden byl podle smlouvy," uvedl předseda kontrolního výboru jihomoravského zastupitelstva a opoziční zastupitel Stanislav Navrkal (KSČM).

Dodal, že plnění pracovní skupina kontrolovala například pomocí CD nahrávek nebo fotografií a kontrolou podpisů. "Z materiálů nebylo zjištěno nedodržení právních předpisů včetně interních právních přepisů krajského úřadu na úseku samostatné působnosti," zdůraznil Navrkal.

Smlouvy zkontroloval i Jihomoravský kraj. "Smlouva je plněna, neshledali jsme žádné nesrovnalosti," sdělila Eliška Windová, mluvčí kraje.

Bývalá mluvčí kraje Denisa Kapitančiková tvrdí, že firmy inkasovaly od kraje peníze za neodvedou práci. Podle ní krajští pracovníci posílali Mrencové vlastní vypracované zprávy a fotografie, na které pak měla Mrencová vystavovat faktury. S oběma firmami kraj uzavřel smlouvy na služby za 3,75 milionu korun. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) tvrdí, že je rád, že se celá věc prověří.

Témata:  Jihomoravský kraj Michal Hašek

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy