Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vražedkyně ze Smíchova byla v době činu zcela příčetná, může před soud, tvrdí znalci

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Podle znaleckého posudku byla Michelle S., která v červenci ubodala v prodejně Tesco na pražském Smíchově čtyřiapadesátiletou ženu, v době činu příčetná. Nic tak nebrání tomu, aby se z něj zodpovídala před soudem.

Informaci přináší čtvrteční vydání MF Dnes s odvoláním na důvěryhodný zdroj. Podle lékařů má žena vážnou poruchu osobnosti, která ji však nezbavuje trestní odpovědnosti. Psychologickou část posudku zpracoval sexuolog Petr Weiss.

„Posudek jsem tento týden odeslal, takže ze sexuologického hlediska je případ uzavřený. K závěrům o zdravotním stavu se ovšem nemohu bez písemného souhlasu posuzované vyjádřit," uvedl pro deník s tím, že jeho závěry zazní až u soudu.

Žena, která vraždila na Smíchově, docházela k Weissovi jako pacientka, protože usilovala o změnu pohlaví. Měla však psychické problémy a proměnu nedokončila.

Její stav se zhoršoval, kvůli užívání mužských hormonů jí zmohutněla postava a během hospitalizace v bohnické klinice vyhrožovala ostatním pacientkám. Za vzrůst agresivity mohly podle některých sexuologů hormony androgeny, jejichž přítomnost během spáchání vraždy ale vyšetření nepotvrdilo.

Přestože Michelle S. trpí podle lékařů vážnou osobnostní poruchou, nezbavuje ji to trestně právní odpovědnosti.

„Je to trvalý handicap, který medikací neovlivníte. Může změnu pohlaví zkomplikovat. Znám více případů, kdy s ní lidé začnou, ale pak nechtějí pokračovat. Ne vždy to dopadne ke spokojenosti pacienta," vysvětlil pro deník náměstek ředitele bohnické nemocnice Ivan David.

Témata:  soudy vražda v Tescu

Aktuálně se děje

19. května 2024 15:19

Rusové po útoku ukrajinských dronů zastavili provoz ropné rafinerie

Rusové museli v neděli po masivním dronovém útoku pozastavit provoz ropné rafinérie ve Slavjansku v Krasnodarské oblasti na jihu země. Obě strany konfliktu v noci podnikly vzdušné údery proti nepříteli. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.