Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sklizeň začala, jablek je ale málo. Ovocnáři čekají propad

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Začala sklizeň jablek a letošní úroda nebude právě z nejvydařenějších. Mrazy z konce dubna nejvíce poškodily sady na jižní Moravě, do Čech v květnu a červnu dorazilo krupobití.

Ovocnáři očekávají propad oproti loňskému roku na 115.000 tun. Loni sklidili 155.640 tun jablek.

"Meruněk a broskví bylo sklizeno sotva 20 procent normálu, o něco méně je švestek, rybízu. Celkové propad v ovocnářství za republiku odhadujeme asi na 400 milionů korun," uvedl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Úroda jablek v Čechách je někde dobrá, jinde, jako je oblast Českého Brodu, Slánska nebo východních Čech, zasáhlo krupobití. "To nemá vliv na výši úrody, ale na tržby a využití, protože taková jablka lze využít pouze na zpracování moštů a tam je cena čtvrtinová oproti ceně za konzumní jablka," uvedl Ludvík.

Spotřebitele se nižší úroda jablek nedotkne. "Do České republiky se i tak padesát procent stolních jablek dováží. Je to globální komodita, kterou ovládají obchodní řetězce. Záleží tak na úrodě v hlavních pěstitelských zemích, jako je Itálie, Polsko. Obecně se očekává v rámi EU průměrná sklizeň, jen asi o dvě procenta nižší než loni," řekl Ludvík.

Témata:  ovoce zemědělci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy