Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zelení: Brabec by měl skončit, obešel služební zákon

Richard Brabec /ANO/, ministr životního prostředí
Richard Brabec /ANO/, ministr životního prostředí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) by měl podle Strany zelených skončit ve funkci, když nerespektuje pravomocné rozhodnutí v případu ředitele České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Erika Geusse.

Pokud náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký zrušil jmenování Geusse, protože nebyl jmenován podle zákona o státní službě, neměl by Geuss být ředitelem ČIŽP, uvedla strana. ČTK o tom dnes informoval její mluvčí Pavel Bartošek. Brabec ve funkci Geusse ponechal.

Tiskové oddělení ministerstva dnes na dotaz ČTK odkázalo na svou poslední reakci na webových stránkách. Zde uvádí, že dokud nebude vybrán ředitel ve výběrovém řízení podle služebního zákona, zůstane ve funkci dosavadní ředitel, tedy Geuss. Tento postup byl u ministerstva vnitra mimo jiné ověřen právníky ministerstva životního prostředí, hájí se úřad.

Předseda Strany zelených Matěj Stropnický považuje takové obcházení služebního zákona za nepřípustné. "Připomínám, že ministr Brabec byl před nástupem do vlády ředitelem Lovochemie, podniku, který je součástí koncernu Agrofert a který byl inspekcí pokutován. Vzniká podezření, že Erik Geuss má zůstat v čele ČIŽP právě proto, aby inspekce v Babišových firmách neprobíhaly," tvrdí Stropnický.

Rozhodnutí Postráneckého je pravomocné a platné k 22. srpnu. Kvůli předběžné opatrnosti od té doby záležitosti státní služby na inspekci organizuje státní tajemník ministerstva životního prostředí Jan Landa, uvedl úřad.

Témata:  Richard Brabec Ministerstvo životního prostředí České republiky Strana zelených

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy