Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek chce zakázat sociální sítě radikálům

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) by chtěl hledat způsoby, jak zabránit extremistům, aby se mohli domlouvat na útocích proti společnosti na sociálních sítích.

Řekl to v rozhovoru s ČTK. Vyjádřil se i ke zprávě české kontrarozvědky o vlivu ruských a čínských tajných služeb na českém území. Nevidí v tom nové fatální ohrožení. Jejich propaganda se podle něj v Česku nerozšířila natolik, aby nad tím stát ztratil kontrolu.

Bezpečnostní informační služba (BIS) minulý týden zveřejnila výroční zprávu za rok 2015, kdy podle jejích zpravodajců na českém území působily především ruské a čínské výzvědné služby. Podle Zaorálka v době, kdy situace eskaluje a svět čelí různým hrozbám, mají tajné služby tendenci posilovat. "Česká republika je poměrně významná země na různých stezkách a trasách a tomu odpovídá i zájem o nás," poznamenal. Důvod přítomnosti příslušníků tajných služeb je podle něj daný i velikostí země, která je vysílá.

Podotkl, že boj proti tomu je velmi složitý. Zpravodajci jsou totiž na ambasádách nahlášeni jako diplomaté. Pokud je chce česká diplomacie ze země vykázat, musí počítat se stejným odvetným krokem. Vzhledem k tomu, že české zastupitelské úřady mají menší počet zaměstnanců, jejich další snížení by ovlivvnilo fukčnost úřadu. "Je to složitá věc, která až nemá řešení. Protože když se zamyslíte nad radikálními, tak zjistíte, že jsou skoro až nesmyslná. Vedlo by to k poškození našich zájmů," řekl ministr. Diplomacie proto podle něj musí spolupracovat s českými tajnými službami, snažit se jednotlivé případy vyhodnocovat a jednat o ochraně českých zájmů. "Abychom si zároveň neudělali více škody než užitku."

Nevidí ale "novou fatální změnu, nové fatální ohrožení, které by znamenalo, že ztrácíme schopnost kontroly a že nám tady infiltruje propaganda rozsahem, který už nekontrolujeme". Vyjádřil přesvědčení založené na průzkumech, že čeští občané nejsou "zas tak náchylní k tomu, že by skákali na lep každé propagandě". "Nechci snižovat riziko, ale přesto si myslím, že schopnost tomu čelit je taky poměrně slušná," řekl

Česko se podle něho mezinárodně angažuje ve snaze čelit dezinformačním kampaním. Vysílá své zástupce do institucí, které v Evropě a ve světě vznikají a propagandou se zabývají. "Mě strašně popuzuje, že takzvaný Islámský stát využívá sociálních sítí a internetu, které byly vytvořeny v této společnosti, k tomu, aby propagoval to nejhorší učení, které je spojeno s násilím a brutálními útoky," řekl. Uvítal by proto, aby jim sociální sítě nebyly k dispozici.

Témata:  Lubomír Zaorálek sociální sítě

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy