Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž se s kombajnem vydal na D11, soud ho potrestal

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ŘSD ČR

Znojmo - Muž, který se kombajnem vydal po dálnici na cestu republikou, byl za svůj troufalý kousek potrestán. Nejenže bude muset zaplatit pokutu, ale ještě přišel o řidičský průkaz. Pomalý a rozměrný stroj totiž bez zvláštního povolení nemá na dálnici co dělat.

Řidič (23) z Vratěnína na Znojemsku kombajn koupil v Polsku. Původně jet po dálnici nechtěl, ale na čtyři metry vysoký a stejně tak široký stroj čekala jedna nástraha za druhou.

"Všude byly objížďky, nevešel jsem se pod nadjezd a značky mě pak navedly na dálnici," řekl už dříve mladý řidič.

Kdyby dojel po dálnici do cíle, ujel by přitom asi o 50 kilometrů navíc. Kromě toho si ho v takové rychlosti nemohli nevšimnout policisté. Stroj se "řítil" maximálně třicítkou.

Na dálnici ale může jen vozidlo, které je schopné ze sebe "vytlačit" nejméně 80 kilometrů v hodině. Kombajn navíc svou šířkou překračuje povolené meze asi o metr. A to není jediný problém. Řidič kromě kupní smlouvy neměl žádná další potřebná povolení.

Kombajn musel řidič za dohledu asistenčního vozidla i policie odstavit a hrozila mu až půl milionová pokuta. Tak přísný trest ale nakonec nedostal. Řidič historicky nejpomalejšího vozidla na hradecké D11 dostal sedmitisícovou pokutu a za volant si nesedne půl roku.

Paradoxní je, že pokutu dostal hlavně za to, že kombajn se žací lištou neměl registrační značky. Podle policistů nic pomalejšího na dálnici nikdy nezastavili - i když několik cyklistů už tam pokutu dostalo. Ti by ale v některých úsecích kombajn rozhodně předjet dokázali.

Témata:  řidiči dálnice silnice

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy