Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Platy porostou? Vláda chce přidat státním zaměstnancům čtyři procenta

Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí a Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Michaela Marksová /ČSSD/, ministryně práce a sociálních věcí a Jiří Dienstbier /ČSSD/, ministr bez portfeje
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Platy státních zaměstnanců by měly od listopadu stoupnout plošně o čtyři procenta. Počítá s tím nařízení, které bude na základě dřívější koaliční dohody v pondělí schvalovat vláda.

Zároveň materiál počítá s desetiprocentním navýšením platů zdravotníků, ale až od ledna příštího roku. Vyplývá to z materiálů pro jednání vlády.

Zvýšení platů přijde rozpočet podle materiálu ještě v letošním roce na 157,6 milionu korun a příští rok na 946 milionů korun. V sumě není přitom zahrnuto zářijové zvýšení platů učitelů o šest procent a nepedagogickým pracovníků o čtyři procenta, které přijde rozpočet na 2,5 miliardy korun.

Zvýšení platů ale vedle státního rozpočtu zatíží i rozpočty obcí a krajů, a to celkově letos a příští rok zhruba necelými dvěma miliardami korun. Obce a kraje totiž financují platy zhruba 151.000 státním zaměstnancům. Na zvýšení platů zdravotníků by pak mělo z veřejného zdravotního pojištění putovat 3,2 miliardy korun.

Materiál pro jednání vlády počítá také s tím, že bude možné specialistům ve státní správě zvýšit platový tarif až dvojnásobně. "Možnost navýšení platového tarifu až na 200 procent klíčovým odborníkům na vybraných služebních místech ve stanovených oborech služby odráží skutečnost, že tyto osoby plní ve státní službě nejsložitější, nejodpovědnější a nejnamáhavější služební úkoly, které jsou pro řádný výkon působnosti služebních úřadů zcela nepostradatelné," uvádí materiál. Jde například o právníky nebo různé odborníky, kteří jsou v soukromé sféře placeni lépe.

Témata:  vláda mzdy zaměstnanci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy