Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejsem magor, abych chodil ozbrojený, tvrdí Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Bývalý šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg se o své zdraví nebojí. Ačkoliv by prezident Miloš Zeman uvítal, kdyby lidé chodili ozbrojení, kníže o sobě tvrdí, že není magor, aby chodil s pistolí v ruce.

Schwarzenberg je podle svých slov pro větší svobodu. "Dokud někoho neohrožuji, tak jsem spíše pro svobodu slova a možnost demonstrovat i pro extrémní skupiny. Jak jsme viděli, samy se při té příležitosti znemožní," vyjádřil se pro deník Blesk k akci Martina konvičky, který se se svými lidmi prezentovali na Staroměstském náměstí v obleku Islámského státu.

Podle prezidenta Zemana by se lidé měli ozbrojit. To ale kníže odmítá. "Já mám obavu, že by ti lidé postřelili spíše sami sebe. U všeobecného ozbrojování by se pak mohlo stát jako v Americe, že někdo někomu vstoupí na zahrádku a vyděšený majitel po něm začne střílet. Případně někdo vyděšený z turisty v arabském ošacení. Nejsem příznivcem tohoto nápadu," podotkl.

Sám prý přitom zbrojní průkaz vlastní. "Ale celý život nenosím pistoli u sebe a nikdy jsem nenosil. Přece nejsem magor, abych tady chodil ozbrojený," vysvětlil.

Neobává se ani migrantů: "Uprchlíci k nám vůbec nejdou. Pamatuji si, když jsme měli na české hranici nejen plot, nýbrž železnou oponu. Já bych nerad, kdybychom se k tomu vraceli. Ostatně nejsme Řecko. Kdybychom byli řecký ostrov, tak bych to ještě chápal. Jsme uprostřed Evropy, země, která nemá ani přístup k moři. To je strašení občanů, které si dovoluji panu prezidentovi vytknout. Není úkolem hlavy státu, aby strašil své občany," řekl Blesku.

Témata:  Karel Schwarzenberg zbraně

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy