Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NS: Stát nemusí zajistit asistentku k domácímu porodu

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Brno - Nejvyšší soud už letos v červnu zamítl dovolání dvou žen, které poukázaly na údajný nesprávný úřední postup státu, který nezajišťuje péči při porodu doma. Teprve nyní ale justice zveřejnila odůvodnění verdiktu.

Ženy žádaly od státu odškodnění nemajetkové újmy. Případný porod v nemocnici obě ženy označily za zásah do práv, protože jej vzhledem k používaným metodám nepovažují za bezpečný. V dovoláních poukázaly také na stres a obavy vyvolané nejistotou, zda se podaří zajistit porodní péči doma.

NS dospěl k závěru, že stát práva žen neporušil. "Dovolací soud nemohl přehlédnout, že žalobkyní uplatňovaná odpovědnost státu za újmu je vedena snahou o prosazení změn v politice zdravotní péče v oblasti porodnictví a změny v přístupu společnosti k domácím porodům a poměrům v porodnictví jako takovému," stojí v jednom z rozsudků.

Případné změny je prý potřeba řešit ve veřejné diskusi, a nikoliv iniciovat prostřednictvím žalob.

V ČR může porodní asistentka provázet ženu při přípravě na porod, může mít smlouvu s nemocnicí a vést porod v porodnici, ale dosažitelný musí být lékař. Podle své profesní unie by asistentky měly vést nekomplikované porody samy. Nyní asistentkám za plánovaný domácí porod hrozí pokuta.

V Česku je podle Unie porodních asistentek připraveno asi deset projektů porodních domů. Jejich otevření brání dvě podmínky - porodní dům musí být vybavený jako porodní sál a neustále musí být přítomen lékař. Unie se snaží vyjednat s ministerstvem zdravotnictví zmírnění podmínek.

Témata:  porody Nejvyšší soud zdravotnictví

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy