Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovi se zákon proti němu nelíbí. Povolá do akce právníky

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) počká, až zákon o střetu zájmů posoudí Senát a prezident, pak se poradí o dalším postupu s právníky.

Šéf hnutí ANO novinářům řekl, že předseda opoziční ODS Petr Fiala definitivně potvrdil, že zákon je namířen přímo proti jeho osobě. "Zákon o střetu zájmů řeší hlavně střet zájmů Andreje Babiše. Není důvod to nepřiznat. Zákon o jednom člověku není ideální. Přesto je potřebný. Nejsme v normální situaci, a proto musíme volit nestandardní cesty. ODS nejde o politické divadlo, ale o efektivní ochranu občanů před oligarchy a všemi, kteří zneužívají moc ve svůj prospěch. Proto jsme zákon podpořili," uvedl Fiala na webu ods.cz.

"Zákon o střetu zájmů není proti majetku a soukromému vlastnictví, je naopak pokusem bránit jeho zneužití pro politické cíle. Je ochranou občanů proti zneužití moci. ODS bez velkého křiku i bez pokryteckého a alibistického mlžení podpořila svými hlasy zákon, který reaguje na skutečný problém, jenž máme. To je správná a odpovědná pravicová politika," dodal Fiala.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v reakci na schválení předpisu uvedl, že si oligarchové musí vybrat mezi členstvím ve vládě a dotacemi, zakázkami a vlastnictvím médií. Babiš označení za oligarchu odmítl. "Oligarchie je nedemokratická forma. Hnutí, které jsem založil, bylo zvoleno v demokratických volbách," řekl.

Babiš dále uvedl, že je nejsledovanější osobou v zemi. "A myslím, že se od počátku své funkce chovám transparentně," uvedl. Koaličním partnerům ČSSD a KDU-ČSL, kteří zákon podpořili, vyčetl, že o jeho majetku věděli už při vyjednávání vládní spolupráce.

Babiš nechtěl odhadovat, jak se k předpisu postaví senátoři a prezident. "Já to neumím posoudit. Považuji to za nespravedlivé a uvidím z hlediska času, jak to bude," uvedl.

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.