Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci kašlou na práci? Na interpelace nepřišli, ministři taky ne

Poslanecká sněmovna
Poslanecká sněmovna
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - S pracovní morálkou si naši poslanci nelámou hlavu. Sněmovní diskuse o písemných interpelacích na členy vlády se dnes dopoledne pro nízký počet poslanců i ministrů nekonala.

Poslanci hned v úvodu přerušili na základě dřívějších usnesení projednávání interpelací Zdeňka Ondráčka (KSČM) a Petra Bendla (ODS) na ministryni práce Michaelu Marksovou (ČSSD) a ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL). Marksová byla z dnešního jednání dolní komory řádně omluvena. V Jurečkově případě předsedající Vojtěch Filip (KSČM) konstatoval, že jeho omluvu nemá.

Následovat měla Filipova interpelace na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který ale byl z části dnešního jednacího dne rovněž omluven. Sněmovna musela v tomto případě o jejím odročení hlasovat. "Problém ovšem bude v tom, že nemám dostatečný počet poslanců," podotkl Filip. V té době bylo přihlášeno do elektronického hlasovacího systému pět desítek poslanců, k hlasování jich musí být nejméně 67.

"Podle stavu přítomných na tabuli není důstojné projednávat témata interpelací. Prosím, aby se ministři a poslanci dostavili," nabádal předseda klubu KSČM Pavel Kováčik.

Nový předsedající Petr Gazdík (za TOP 09, STAN) pak přerušil jednání na deset minut, ani potom se ale hlasovací kvorum nenaplnilo. Počet přihlášených poslanců se pohyboval kolem 65 a ačkoli chvílemi vzrostl na potřebných 67, nakonec zůstal pod touto hranicí.

Kováčik si v reakci na to vzal přestávku na jednání klubu do 11:00, kdy doba určená o čtvrtcích pro projednávání písemných interpelací končí.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy