Praha - Hned 18 provozoven nechala v průběhu letních měsíců zavřít Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Inspektoři se zaměřili na dodržování hygienických a dalších předpisů. V létě, kdy vysoké teploty přejí množení bakterií, opět objevili šílený nepořádek v zázemí restaurací, obchodů nebo skladů s potravinami.
"Kontrolu inspektoři zaměřili na všechny typy provozů v kompetenci SZPI, tedy společné stravování - restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny a podobně - a dále také na maloobchodní prodejny, velkoobchod a výrobu potravin," uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Mezi osmnácti uzavřenými provozovnami bylo 11 restaurací, 4 obchody a tři velkosklady s potravinami (zde). "Důvodem byl zejména neakceptovatelný stav hygieny v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem," vysvětluje Kopřiva.
zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, výskyt škůdců a jejich trusu, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadu, absence přístupu k teplé vodě a podobně," popsal Kopřiva nejčastější pochybení.
Mluvčí také upozornil na to, že v kontrolovaném období neuzavřeli inspektoři jedinou výrobnu potravin. Dlouhodobě nejproblematičtější jsou podle SZPI restaurace, kterých inspektoři tradičně nařídí uzavřít nejvíce.
Témata: restaurace, SZPI
Související
5. července 2023 21:05
11. května 2023 17:51
11. března 2023 16:19
2. listopadu 2022 9:07
15. září 2022 13:11
6. července 2022 20:53