Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza nákupu letadel CASA se vrací k došetření

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Kauza nákupu letadel CASA pro českou armádu byla navrácena k došetření. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 6.

O rozhodnutí soudu dnes informoval server iDNES.cz. V případu figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk.

Obžalobu podalo pražské vrchní státní zastupitelství loni v prosinci, přidělená soudkyně Markéta Binderová se pak z kauzy neúspěšně snažila vyloučit pro podjatost. Dnes v neveřejném zasedání rozhodla o tom, že dosavadní výsledky vyšetřování je potřeba doplnit.

Parkanová uvedla, že postup soudu pro ni znamená potvrzení faktu, že návrh byl už od počátku nezpůsobilý. O dnešním rozhodnutí dověděla z internetu. „Znamená pro mě potvrzení faktu, že návrh byl nezpůsobilý od samého počátku v roce 2012 a zůstal nezpůsobilý až do této doby," konstatovala.

Státní zástupce Jan Kořán obžaloval Parkanovou se Staňkem z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Podle vyšetřovatelů způsobili nákupem letounů státu škodu 818,8 milionu korun. Obviněné dvojici hrozí až desetileté vězení.

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (tehdy ODS) v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený.

Témata:  soudy Vlasta Parkanová Armáda České Republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy