Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzorky v Brně zatím nepotvrdily výskyt bakterií

Voda, ilustrační fotografie
Voda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno – Voda v moravské metropoli by mohla být prohlášena za pitnou už v sobotu odpoledne. Uvedla to dnes společnost Brněnské vodárny a kanalizace (BVK). V kontrolních vzorcích brněnské vody, které byly odebrané ve středu, se totiž zatím neobjevily žádné koliformní bakterie. 

V sobotu okolo 18:00 by měla být voda dodávaná do domácností opět pitná i bez převaření, řekl dnes novinářům primátor Petr Vokřál (ANO). „Chci občany Brna vyzvat ke klidu," doplnil Vokřál. Mnozí lidé totiž již během čtvrtku a také během dneška vykoupili velké zásoby balené vody v obchodech.

Problémy se dotkly nejen Brňanů, ale také lidí z další asi čtyřicítky okolních obcí, kam dodávají vodu BVK. Ti všichni mají podle doporučení pít vodu z kohoutku pouze po převaření.

Ve dvou pondělních vzorcích z Komína a Žebětína se objevily minimálním množství koliformní bakterie, přičemž vyhláška stanovuje nulovou toleranci. Zjištěné kmeny bakterií však nemají být lidskému zdraví nebezpečné, problémy by mohly způsobit u citlivějších jedinců.

Pravděpodobnou příčinou jejich výskytu jsou vysoké teploty a tedy menší účinnost dezinfekčních prostředků ve vodě, která je dodávaná z Vírské přehrady zásobující zhruba třetinu Brna. Tato voda se mísí v Čebíně s vodou z druhého březovského vodovodu, dvě třetiny Brna zásobuje pouze první březovský vodovod.

Definitivní příčina bude známa asi až za měsíc, je totiž nutné prostudovat veškeré provozní záznamy zhruba měsíc zpět.

Témata:  Brno voda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy