Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozbor brněnské vody ukázal dobré výsledky, omezení zřejmě dnes skončí

Voda, ilustrační fotografie
Voda, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brno - Doporučení převařovat vodu v Brně, aby byla pitná, nejspíš pozbude dnes po 18:00 platnost. Průběžné výsledky analýz jsou dobré, bakterie ve vzorcích nejsou.

Kohoutkovou vodu musejí lidé v Brně a některých okolních obcích převařovat od čtvrtka. Hygienici nezaznamenali zvýšený výskyt průjmových onemocnění. Převařování vody brali spíše jako prevenci.

U dvou vzorků kohoutkové vody z pondělka ukázaly následné testy výskyt koliformních bakterií v nízké koncentraci. Brněnské vodárny a kanalizace proto zvýšily koncentraci chloru ve vodě. Podle hygieniků nešlo o havarijní stav ani kontaminaci fekáliemi. Za překročení mikrobiálních ukazatelů nejspíš mohly vyšší teploty.

"I sobotní výsledky analýz vody potvrzují dobrý vývoj, dá se tedy očekávat, že nutnost převařování pitné vody bude dnes v 18:00 odvolána," uvedla Zuzana Taušová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Témata:  Brno voda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy