Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo financí má majetkovou podíl v 50 firmách, 10 společností ovládá úplně

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí (MF) mělo ke konci srpna majetkový podíl v 50 firmách, informuje web Babišova resortu. Stoprocentně ovládá deset firem, například Český Aeroholding, Čepro, Mero nebo Prisko.

Více než 30procentní podíl má MF v 22 firmách. V řadě firem má MF podíl v hodnotě několika tisíc korun. V elektrárenské společnosti ČEZ drží MF 69,78 procenta akcií. Ve společnosti EGAP má 40procentní podíl, v České exportní bance 43,68 procenta.

Mezi stoprocentně ovládanými firmami je Prisko, přes kterou stát poskytne úvěr za 700 milionů Kč těžební společnosti OKD. Zároveň nedávno Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil převod pětinového státního podílu v Českých aeroliniích, který dosud držel Český Aeroholding, právě na Prisko.

Prisko mimo jiné financuje slovinské papírny Vipap Videm Krško. V papírnách má ministerstvo 96,5 procenta. MF vypsalo loni výběrové řízení na nového vlastníka firmy, do kterého se přihlásilo několik zájemců. MF ale nového vlastníka nevybralo. V současnosti se ministerstvo snaží firmu restrukturalizovat.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky ekonomika

Aktuálně se děje

1. června 2024 10:41

Biden představil izraelský plán pro Gazu. Hamás vyzval, aby ho přijal

Americký prezident Joe Biden v pátek oznámil, že Izrael předložil palestinskému teroristickému hnutí Hamás návrh na úplné příměří v Pásmu Gazy, informovala AFP a BBC. Plán zahrnuje stažení izraelských vojáků a propuštění rukojmích. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy