Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci si přilepší o 300 korun. Koaliční strany se přetahují, kdo se o to zasloužil

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) našel v rozpočtu 3,5 miliardy korun, důchodci si od ledna příštího roku zřejmě přilepší o 300 korun měsíčně. Volby se blíží, každý z koaličních partnerů si tak chce připsat zásluhy.

Návrh na navýšení předloží vládě. Vicepremiér uvedl, že navýšení důchodů pro příští rok o 300 korun avizoval letos v březnu. "Plánované peníze mi ale vzaly ČSSD s KDU-ČSL na zbytečně vysoké navýšení rozpočtu pro vědu a výzkum," řekl ČTK.

Na Babišův slib potom opakovaně upozorňovala ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). "Jsem ráda, že po měsících hádek, kdy já chtěla 300 korun a on jen 200 krun, si vzpomněl na svůj slib," uvedla Marksová na twitteru po Babišově zprávě.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) novinářům řekl, že navýšení o 300 korun navrhla Marksová a má v tom podporu sociální demokracie. Vládní partneři, kteří se dnes shodli na tom, že dovládnou v řádném mandátu, se tak před volbami přetahují, kdo důchodcům přidá. "Když se ekonomice daří, mají z toho těžit všichni," přivítal návrh i předseda opoziční ODS Petr Fiala. Novinářům řekl, že vláda by ale měla pamatovat i na budoucí vývoj důchodového systému.

Marksová v návrhu na zvýšení penzí od ledna 2017 předpokládá, že základní výměra důchodu se zvýší o 110 korun na 2550 korun, procentní výměra tak může vzrůst o 0,4 až 2,2 procenta. V nejvyšší variantě by to znamenalo celkový růst průměrného starobního důchodu až o 308 korun na 11.745 korun. Nárůst podle koaliční dohody znamená růst procentní výměry o jedno procento. To by se na průměrném důchodu projevilo zvýšením o 200 korun na 11.637 korun.

Témata:  důchody Andrej Babiš vláda

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy