Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

40. ročník Zahrady Čech navštívilo 82 tisíc lidí, stánkařům dělalo vrásky počasí

Růže, ilustrační fotografie
Růže, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Litoměřice - 82 tisíc lidí navštívilo letošní jubilejní 40. ročník Zahrady Čech v Litoměřicích. Během devítidenního veletrhu si se stánkaři pohrávalo počasí.

Akci provázelo horké počasí, poslední den vytopil stánky déšť. "Když jsme v sobotu ráno dorazili na výstaviště, tak řada vystavovatelů byla vytopena. Protože nám ranní předpověď ukazovala, že počasí bude během dne stejné, rozhodli jsme se, že necháme pro odvážné návštěvníky vstupné zdarma," popsala mluvčí Zahrady Čech Michaela Mokrá.

Návštěvnost byla podobná jako v loňském roce. Lidé si odnášeli sazenice, ovocné i okrasné stromky, květiny, trvalky, bylinky, ovoce, zeleninu. Firmy představily novinky v zahradní technice od sekaček, křovinořezů, po pily, traktůrky nebo zahradní nábytek.

Historii největšího zahrádkářského veletrhu na severu Čech věnovali pořadatelé celý jeden pavilon. Další patřil expozici Ústeckého kraje. Nechyběly ukázkové zahrady, které soutěžily o přízeň odborníků a návštěvníků. Odborná porota vybrala Dešťovou zahradu, návštěvníkům se nejvíce líbila Popletená zahrada.

Zelinářská unie Čech a Moravy vybrala vítěze soutěže Zelí roku 2016, stalo se jím Kubíčkovo hanácké zelí.

Témata:  život

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy