Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horáček se s tím nepáře: Plivnou mi do obličeje? Vidláci, burani, pražská kavárna...

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Korzo

Praha – Textař a skladatel Michal Horáček je považován za jednoho z vážných konkurentů Miloše Zemana v příští prezidentské volbě – a to přesto, že ani on ani současná hlava státu ještě definitivně neoznámili své rozhodnutí se o post ucházet. Sám Horáček však přiznává, že je jeho kandidatura velmi pravděpodobná.

Michal Horáček v rozhovoru pro Týden říká, že by na svou kandidaturu vypsal velice nízký kurs, zhruba 1,1:1. Přestože kdysi zmínil, že „chtít být prezidentem znamená být psychopat", sám se být psychopatem necítí. „Takhle to vykřiknout, to může opravdu jen psychopat. Já bych chtěl rozhodnutí opřít o nějaký silnější základ. Na Facebooku mám nějaké desetitisíce lidí, kteří to sledují. Vím, že to je spíše takový fanklub, že ho nesmím přecenit. Navíc to není setkání tváří v tvář, kdy se člověk může dívat druhým do očí a vyzývat je, aby vás kritizovali, aby se nestyděli,." říká textař, který v posledních dnech a týdnech objíždí osobně občany.

„Od lidí, kteří se považují za příznivce Karla Schwarzenberga nebo se počítají do legendární pražské kavárny, mi bylo řečeno, že až někdo jako já vyjede do Frýdku- Místku, plivnou mu tam do obličeje," uvedl ke svým cestám Horáček. Zatím se to prý nestalo – fyzicky ani metaforicky, možná i proto, že na místa, která jsou považována za tradiční bašty Miloše Zemana, prostě nejezdí.

„Potkal jsem se s lidmi, kteří říkali: 'Ano, já jsem volil Zemana, ale nedivte se. Copak jsem mohl volit Schwarzenberga?' A vysvětlují mi, proč ho nemohli volit. To je celé. Příště ale bude nová volba a oni posoudí, zda chtějí opět volit pana inženýra Zemana, anebo někoho jiného," říká k příští volbě hlavy státu.

Producent a textař také přiznává, že cesty mezi občany částečně změnily jeho vnímání. „Předtím jsem myslel, že by asi bylo dobré naplnit ústavu ve smyslu, že prezident zastupuje stát navenek. A zároveň se nepře s vládou, což vede třeba k tomu, že máme dvojí zahraniční politiku. To je pro Českou republiku neblahé. Teď nicméně vím, že lidé hodně zdůrazňují leadership, takové to zdravé vůdcovství," vysvětluje.

Předchozí prezidentská volba podle něj byla založena spíše na pokleslých tématech, on sám má proto vypracovaný asi padesátistránkový program, ve kterém je vytyčeno devět základních témat. O tom, zda se o post hlavy státu ucházet bude, se pak chce rozhodnout po krajských a senátních volbách. Vystoupit s prezidentskou kandidaturou teď by podle něj nebylo vůči stranám fér, protože je třeba mít prostor pro to seznámit se s kandidáty na senátory i do krajů.

Několika slovy se Horáček zastavil i u takzvané pražské kavárny. Podle něj jde jen o uměle vytvořenou kategorii pro osoby, které nesouhlasí s Milošem Zemanem, kterou on neuznává. Stejně také nesouhlasí se zjednodušujícím tvrzením, že členové pražské kavárny jsou přívrženci "vítací politiky".

Možnost spolupracovat s Kroměřížskou výzvou sice odmítl, přesto prý tuto iniciativu nekritizuje kvůli hodnotám a principům, za které se staví. Jeho výtka souvisí s tím, že výzva prezidentskou volbu nepojímá jako on sám – tedy jako radikálně přímou. „Očekávám kandidáta, který přijde a řekne: ‚Dobrý den, toto je můj život, toto je mé dílo, toto můj program a toto mé naděje a představy o tom, jak má být naplňován úřad prezidenta republiky.' Proč tam mají být nějací chytráci, kteří tomu zřejmě hloupému lidu, vidlákům a buranům někoho předvyberou? To přesně nechci," řekl Horáček. Kategorie vidláků a buranů podle něj neexistuje o nic víc než pražská kavárna.

Na kampaň pak chce Horáček vynaložit jen minimum prostředků. Přiznává, že on jako soukromá osoba, nemůže ani náhodou bojovat se zdroji Luoilu nebo impériem Andreje Babiše. Například billboardy, které strany či kandidáti využívají, on vůbec neplánuje. Nechce ani najímat žádnou mediální agenturu nebo mluvčího. Neplánuje ani vlastní heslo nebo logo. „Já totiž nejsem žádný nový pišingr, prostě marketingový produkt. Já jsem Horáček a vy jste vy," dodává Horáček.

Témata:  Michal Horáček prezident ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy