Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní cvičení Ample Strike 2016 je u konce. Piloti provedli stovky letů s navedením na cíl

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Náměšť nad Oslavou - Během mezinárodního cvičení Ample Strike 2016 absolvovali piloti tří desítek letounů a vrtulníků 498 letů a v součinnosti s návodčími uskutečnili 1520 navedení na "pozice nepřítele".

Letová část Ample Strike se uskutečnila od 5. září do pátku 16. září, kdy v poslední misi cvičení přistál ve vojenském prostoru Libavá americký vrtulník AH-64 Apache. "Přesně v 15:01 tak byla ukončena hlavní výcviková část," uvedl mluvčí cvičení Tomáš Maruščák.

Odlety zahraniční techniky byly ukončeny dnes, kdy jako poslední krátce po 12:00 opustily náměšťskou základnu polské stroje Su-22. Do úterý, kdy celé cvičení končí, bude dokončen přesun lidí, techniky a materiálu z operačních prostorů.

"Už teď připravujeme další ze série cvičení Ample Strike na příští rok," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář v tiskové zprávě. Za pochopení poděkoval lidem žijícím v oblastech zvýšené hlukové zátěže způsobené přeletem letadel a vrtulníků.

Do cvičení 16 aliančních a partnerských armád se od jeho zahájení 30. srpna zapojilo přes 1000 českých a skoro 300 zahraničních vojáků. Poprvé v historii akce se přidali příslušníci aktivní zálohy, jichž bylo 330.

Navedení na cíl nacvičovalo 27 týmů leteckých návodčích čítajících 147 lidí. Letouny vzlétaly z pěti míst v Česku, ale také z maďarského Kecskemétu, německého Neuburgu a ze základny Faiford ve Velké Británii. V českém vzdušném prostoru strávily osádky 34 cvičících letounů a vrtulníků dohromady 747 hodin. Zahraniční armády z těchto celkových počtů vyslaly 24 týmů návodčích a stejný počet letounů.

Mezinárodní Ample Strike je třetím rokem plně v gesci Armády ČR. Navazuje na sérii cvičení Ramstein Rover organizovaných z úrovně NATO.

Témata:  Armáda České Republiky

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy