Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U zubaře si připlatíme? Stomatologové zahájili kampaň kvůli penězům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Korzo

Praha - Podle zubařů je stomatologická péče nedostatečné financována. Zahajují proto kampaň, která má na problémy upozornit. Ministerstvo zdravotnictví s výhradami nesouhlasí.

Zubaři se ke kampani připojí různým způsobem. Může to být i tak, že někteří lékaři přestanou nabízet péči, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, a nebudou přibírat nové pacienty. Symbolem kampaně má být zubní protéza, které se přezdívá klapačka.

"Dlouhá léta upozorňujeme politiky, zdravotní pojišťovny i pacienty na fakt, že úhrady některých výkonů ze zdravotního pojištění jsou hluboko pod náklady, které musíme vynaložit, abychom tyto druhy péče mohli našim pacientům s čistým svědomím poskytnout," uvedl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) si ale stomatologové vyjednali s pojišťovnami zvýšení úhrad pro příští rok o 2,5 procenta. "Proto protestu vyhlášenému dnes naprosto nerozumíme. Spíše by bylo možné v akci spatřovat začátek jakési předvolební kampaně některých představitelů České stomatologické komory před jejich nadcházejícím sjezdem," poznamenal Němeček. Chrz tvrdí, že navýšení by bylo potřeba alespoň desetiprocentní. Dohodu s pojišťovnami komora označila za "vrabce v hrsti".

Zubaři žádají buď navýšení úhrad ze zdravotního pojištění, nebo vyjmutí některých druhů zubní péče z veřejného zdravotního pojištění tak, že by si pacienti museli tyto úkony platit. Chrz zopakoval už dřívější požadavek zubařů, aby si pacienti platili plomby nebo také za léčbu kořenových kanálků a rovnání zubů u pacientů nad 18 let.

To ale ministerstvo odmítá. V dnešním prohlášení připomnělo, že zubaři poskytují "široké spektrum péče, která není hrazena ze zdravotního pojištění, takže pacienti za ošetření svého chrupu u zubaře nechávají nemalé částky".

Témata:  zubaři Svatopluk Němeček zdravotnictví

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.