Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vnitro chce miliardu navíc, policie potřebuje zbraně proti teroristům

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – Zatím poslední návrh ministerstva financí počítá s tím, že rezort vnitra dostane 63 miliard korun. To ale úřadu nestačí, chce navíc na poslední chvíli vybojovat další 1,1 miliardy korun.

Ministerstvo vnitra chce posílit rozpočet na příští rok ještě o 1,1 miliardy korun. Z toho 600 milionů korun potřebuje policie na boj proti terorismu. Peníze chce na nákup výzbroje, ochranných prostředků, speciální techniku, informační technologie či auta.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého policie chce v příštím roce nakupovat jen nejnutnější věci. Peníze mají jít do speciálních útvarů i do vybavení policistů, kteří hlídají v ulicích. Policie chce utratit 160 milionů korun na výzbroj, nakoupit by se měly například útočné pušky, samopaly či odstřelovací pušky.

Dalších 18 milionů by chtěla policie investovat do nákupu ochranných prostředků, jako jsou třeba balistické štíty nebo pyrotechnické objekty. Zbývajících 422 milionů korun proti terorismu chce na nákup speciální techniky či aut. „Jsou to prostředky, které budou používat naši specialisté, znalci i na speciálních útvarech," vysvětloval policejní šéf.

Peníze navíc potřebují i hasiči, kteří mluví o 150 milionech korun, aby byli lépe vybaveni na zásahy související s terorismem. Podle šéfa hasičů Drahoslava Ryby se v roce 2011 snížily investice do hasičského sboru o třetinu a od té doby je s tím problém. „Chceme si pořídit alespoň prostředky, které jsou nutné k prvotnímu zásahu. Pokud by opravdu došlo na našem území k teroristickému útoku, tak naše jednotky budou první, které tam budou zasahovat," řekl Ryba. Podle něj by hasiči chtěli nakoupit vybavení sloužící k likvidaci chemických, toxických či radiačních látek.

Ministerstvo vnitra pak podle ministra Milana Chovance (ČSSD) potřebuje 150 milionů korun na opravy svých budov. Dalších 200 milionů korun vnitro chce na zateplování nemovitostí. I občané podle něj vidí, že některé budovy už jsou v žalostném stavu.

Podle Chovance letos vnitro jednání o rozpočtu zahajovalo s požadavkem na čtyři miliardy, který později o jednu miliardu snížilo. „Některé investice jsou zbytné a lze je odložit do následujících let," podotkl Chovanec. Proti původnímu návrhu tak vnitro dostalo příslib 1,8 miliardy, v minulém týdnu pak příslib dalších 100 milionů pro dobrovolné hasiče.

„Myslím, že to není reálné, protože pan ministr v minulosti dostal na migraci tuším jednu nebo 1,3 miliardy. Jeho rozpočet byl významně navýšen a má tam ještě různé nespotřebované nároky," reagoval Babiš na dnešní Chovancovu výzvu.

Sociální demokracii podle Babiše nezajímá, jak vysoký je rozpočtový schodek. „My už žádné rezervy nemáme, jsme nadoraz, myslím si, že deficit není možné navyšovat, my jsme zásadně proti," podotkl.

Vláda bude o konečné podobě rozpočtu hlasovat ve středu.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Tomáš Tuhý Policie ČR

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy