reklama

Cestovatel Jiří Váňa projel téměř celý svět. 26. května odjel s kamarádem do Bulharska. Ten onemocněl a vrátil se do Česka dříve. Váňa se rozhodl, že v cestě na pohoří Pirin bude pokračovat sám. Dobrodruh se přestal hlásit a najít ho nemůže ani horská služba.

"Nenašel se, stále se po něm pátrá. Stopa končí v Pirinu a pak už je to velký otazník," řekla TV Nova sestra pohřešovaného cestovatele Marcela Prosová. "Doufáme, že na něco přijdou, ale asi to už bude ta nejhorší zpráva," dodala nešťastná sestra.

Stejnou obavu má i jeho kamarádka, Petra Urbanová: "Už si neděláme iluze, že se Jirka najde živý, bohužel," uvedla Urbanová. Krátce po jeho zmizení zřídila profil na Facebooku určený k pátrání. Sama po dobrodruhovi pátrala v bulharských horách, kde s přáteli procházeli pohoří, ale bez úspěchu.

"Vzhledem k tomu času, který uplynul, to nevypadá moc nadějně. Teď už tam nikdo nepůjde. Brzo začne zima. Tatínek ještě uvažoval, že tam pojede, ale nechceme ho tam samotného pustit. Není to bezpečné a ani dobré na psychiku," řekla sestra pohřešovaného.

V těžkých životních chvílích na bratra s láskou vzpomíná. "Je to skvělý člověk, všichni ho mají rádi. Myslíme na něj a nemůžeme se s tím smířit, že by už nebyl. Každá maličkost nám ho připomene, máme o něm sny, nedokážeme přijmout, že jsme se s ním ani nemohli rozloučit. Jsme ubrečený, je to prostě bezmoc. Pořád věříme v zázrak," uzavřela sestra.