Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci si polepší o několik stovek. Vláda schválila zvýšení penzí

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Důchodcům příští rok porostou penze o 2,7 procenta. Podle premiéra Bohuslava Sobotky to bude znamenat průměrný růst o 308 korun. Dohodla se na tom vláda na svém středečním jednání. Premiér Sobotka o tom informoval na svém twitterovém účtu.

"Jsem rád, že se vláda nakonec shodla na vyšší valorizaci penzí, naši senioři si průměrnou valorizaci o 308 korun nepochybně zaslouží," napsal ve středu v poledne premiér Bohuslav Sobotka na twitteru.

Návrh na zvýšení penzí předložila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Důchodci si přilepší od 1. ledna příštího roku. Průměrný starobní důchod bude činit 11.745 korun. Základní výměra důchodu se zvýší o 110 korun na 2550 korun.

Starobní důchod loni pobíralo 2,37 milionu obyvatel Česka. Valorizace znamená růst výdajů na důchody o 10,7 miliardy korun. Loni stát dal na všechny druhy důchodů 395 miliard Kč, letos počítá s 400 miliardami, z toho bylo na konci srpna vyčerpáno 264 miliard korun. Výdaje na důchody činí pravidelně zhruba třetinu státního rozpočtu.

Poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě se po navýšení penzí dostane těsně nad hranici 40 procent.

Vláda do září počítala s valorizací o 200 korun, dohodla se na tom koalice na jaře s tím, že pokud se bude ekonomice dařit, mohli by penzisté stejně jako letos dostat jednorázový příspěvek 1200 korun. Proti vystupovaly odbory, příští valorizace by totiž vycházela z výměrů bez jednorázového příspěvku. S návrhem plán navýšit přišla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). O víkendu se k vyšší částce přiklonil i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

"Ve zbytku funkčního období vlády chceme minimalizovat doplatky za léky pro pacienty nad 65 let. Připravovaným zákonem o sociálním bydlení pak chceme pomoci všem, kteří nemají bydlení či mohou mít problémy s financováním důstojného života - nevyhovující bytová situace se často týká právě seniorů," popsal premiér plány kabinetu.

Témata:  vláda důchody důchodci

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy