Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Sýrii revoluce neproběhla, stojí za tím Západ, tvrdí diplomatka

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi tvrdí, že v Sýrii v roce 2011 žádná revoluce nenastala. Podle ní se jen Západ snažil zemi vyjmout z "osy zla". Uvedla to v debatě Institutu 2080.

Diplomatka tvrdí, že o konfliktu v roce 2011 se vědělo a existovaly i studie, Západ si ale prý chtěl vyřešit situaci po svém. Práve to podle ní přispělo k vytvoření nebezpečné osy Rusko, Sýrie, Irák a Írán.

Domnívá se, že v případě Sýrie se ale o revoluci hovořit nedá. "Sýrie patřila k "Ose zla" společně s Íránem, ale Západ se jí snažil z té osy vyjmout. To, co začalo v březnu 2011, byl výsledek snah, které nebyly uskutečnitelné," vysvětlila.

Filipi se nyní bojí o bezpečnost Kurdů. Tvrdí, že se proti kurdské menšině dohodne v negativním slova smyslu každý s každým. 

Konflikt v Sýrii začal 15. března 2011 poklidnými demonstracemi v rámci tzv. arabského jara. Po napadení demonstrantů syrskou armádou se ale rozvinul do povstání významné části obyvatelstva a v roce 2012 eskaloval do občanské války.

Situaci nenapomáhají ani islamisté, kteří na území Sýrie dlouhodobě operují. Do konfliktu je kromě Ruska a Spojených států zapojena i řada dalších zemí, z nichž některé se podílejí na bombardování pozic islámských radikálů Islámského státu.

Témata:  Sýrie Syrská krize

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy